torstai 7. kesäkuuta 2018

Taidekuja, mitä, missä, milloin ja miksi?

Taidekuja, mitä, missä, milloin ja miksi?

Moni varmaan jo tuntee taidekujat muista tapahtumista ja coneista, mutta Nipporin ohjelmassa taidekuja on uusi tuttavuus. Taidekujilla taidetta ja käsitöitä harrastavat ihmiset voivat myydä ja esitellä omia tuotoksiaan maailmalle, olivat sitten kyseessä uniikit korut, pehmolelut tai taide tarrojen, printtien tms. muodossa. Aiheet vaihtelevat tekijöiden maun mukaan originaalista taiteesta fanarttiin, ja lopullinen valikoima onkin aina yllätys.

Kuinka kävijän kannattaa sitten varautua taidekujaan Nipporissa?

1.      Kävijän ei sinänsä tarvitse muistaa muuta, kuin käteinen raha. Suurimmalle osalle taidekujien myyjistä ei käy kuin käteinen.

2.      Jos olet vannoutunut taidekujakiertäjä ja suunnitelmissasi on napata niin paljon tarroja, kortteja sun muuta kuin mahdollista, ota mukaan oma kansio tai kirjekuori! Vältät näin ostosten kärsimisen kotimatkalla.

Siinä tärkeimmät! Sitten vain toivomaan, että paikan päältä löytyy juuri sellaista taidetta, josta sinä pidät!

Haluan tulla myymään taidekujalle, mutten tiedä miten homma toimii!

Mutta kerrotaanpa vielä hieman Taidekujilla myymisestä. Lähtökohtana taidekujille saapumiseen on se, että tuotat jotain taidetta (käsitöitä, piirustuksia...) ja haluaisit kokeilla myydä taidettasi tai ainakin esitellä sitä yleisölle.

Ensimmäisenä kannattaa miettiä, mitä käytännössä myyt. Onko kyseessä pehmoleluja vai taidetta, josta haluat tehdä tarroja tai vihkoja? Neuvoja itse tuotteiden tekemiseen on netti pullollaan, mutta tärkeintä on pitää mielessä, olisitko itse valmis ostamaan tekemiäsi tuotteita.

Nippori ei rajoita myytäviäsi muutoin kuin ettei myynnissä tule olla K-18 materiaalia! Poikkeuksena monista muista tapahtumista kielto pätee, vaikkeivat tuotteet olisi esillä. (Olemme ikärajaton tapahtuma, emmekä voi valvoa myyntiä.)

Voit ehkä itsekin myöntää, että kenties ruutupaperille tekemäsi luonnos ei myy sellaisenaan, vaan viimeistellympi, siisti printti sen sijaan houkuttelisi enemmän. Monet tuotteet voi tehdä kotona, mutta moni teettää ne painofirmassa paremman laadun vuoksi. Määrien ei kuitenkaan kannata olla aloittelevalla tekijällä suuria!

Taidekujat eivät myös alhaisen hintatasonsa vuoksi ole useinkaan taloudellisesti kovin kannattavia (vain harvat pääsevät todella plussan puolelle, kun mukaan lasketaan alkuperäisten tekokustannusten lisäksi matkakustannuksia, ruokailua yms.) joten kujalle menemiseen kannattaa ehdottomasti olla muukin motivaatio kuin raha. Toisten kujailijoiden, samojen sarjojen fanien tapaaminen tai omien tuotteiden valmistaminen ja esittely voivat olla jopa motivoivampia kuin voiton tavoittelu! (Ja sen arvoisia!)

Mutta entäs kun tuotteet ovat valmiit? Kuinka varautua itse kujaan? Kuten muistakin tapahtumista, myös Nipporista ilmoittautuneet saavat oman infoviestin, jossa vielä kerrataan kuinka varautua, minkä kokoisia pyödät ovat yms.

Yleisesti ottaen lista menee kuitenkin näin:
1. Kerää vaihtorahakassa
2. Mieti pöydän ja tuotteiden asettelu. Tarvitsetko telineitä, joissa esitellä tuotteitasi yms.? Mieti asiaa etukäteen. Myös pöytäliina kuuluu kujalaisten itse tuoda, jos sellaisen haluaa.
3. Mieti, miten kuljet paikalle ja kuka valvoo pöytääsi, kun tarvitset taukoa. Mieti myös, tarvitsetkö pöytään eväitä tai juotavaa.
4. Hinnoittele tuotteet, ja mieti pidätkö tarkkaa kirjaa myytävistäsi. Tämä voi olla hyödyllistä, jos myyjiä on pöydässä useampia.
5. Mainosta tuloasi! Parhaiten varmistat oman myyntisi, kun kerrot ja esittelet tuotteitasi etukäteen.

Ja TA-DAAH!! Olet aika lailla valmis. Paikan päällä tarvitset vain reippaan mielen!
Muista myös, että voit aina laittaa Nipporin väelle postia tai facebook- tai instagram-viestiä kun jokin osio tapahtuma askarruttaa sinua!Teksti ja kuva: Anna H.

Ei kommentteja: