Cosplay-kisa

Nipporissa kisataan kahdessa sarjassa, aloittelija- ja konkarisarjassa. Kaikki osallistujat ovat tervetulleita iästä tai kokemuksesta riippumatta.
Kummastakin sarjasta palkitaan kolme voittajaa. Maksimiosallistujamäärä per sarja on 25 - osallistua voi myös parin kanssa. 
 
Kisaan ilmoittaudutaan paikan päällä nuokkarilla aulan infopisteessä klo 15-17.00, ja osallistujat otetaan mukaan ilmoittautumisjärjestyksessä.
Kisa järjestetään nuorisotalolla isossa salissa klo 18-20.
 • Puvun lähdemateriaali on vapaa, hahmosi voi olla esim. animesta, peleistä tai länsimaalaisesta elokuvasta. Voit myös osallistua omalla hahmodesignillasi!
 • Nipporin cosplay-kisan aloittelijasarjaan on sallittua osallistua myös ostopuvulla, ja molemmissa sarjoissa puvulla saa olla kisattu aiemmin. Tuomaristo arvostaa kokonaisuutta, johon kuuluu puvun lisäksi lavapresenssi, maskeeraus ja kampaus tai peruukki.

Cosplay-kisasta otettuja kuvia voidaan käyttää tässä blogissa, tapahtuman somekanavilla (mm. instagram, facebook, twitter), sekä muussa tapahtumaa koskevassa tiedottamisessa. Osallistumalla kisaan, annat tähän luvan.

Kisaa aiempina vuosina sponsoroineet:

Sangatsu Manga
 
Lenzishop
 

Cosplayn ja proppien säännöt ja ohjeistus

Cosplay-pukujen kirjo on laaja, ja Suomessakin on nähty kaikenlaisia viritelmiä. Vaikka mielikuvitus saa pukuja tehdessä lentää, on hyvä huomata muutamat rajoitukset.

 • Asu on vapaa, mutta pakollinen, ja niiden tulee olla riittävän peittäviä. Riittävän pukeutumisen nyrkkisääntönä voi pitää, että jos asussa voi istua torikahvilla, se on soveltuva myös tapahtumaan.
 • Jos pukusi on suurikokoinen tai sinulla on isoja proppeja, ota se huomioon liikkuessasi. Annathan myös muille tilaa ja huolehdi, ettet tuki kulkuväyliä tai peitä näkyvyyttä ohjelmaan toisilta katsojilta. 
 • Huomaathan, että nuokkari ja kirjasto ovat syrjinnästä vapaita tiloja, joten vaikka hahmosi pukuun kuuluisi osana muihin ihmisryhmiin vihaa kohdistavia symboleita tms. merkintöjä, jätähän ne pois.
 • Suosittelemme välttämään erehdyttävästi aidoilta sotilasunivormuilta näyttäviä pukuja sekä aidoilta vaikuttavia aseita - tapahtumapaikkamme ovat julkisia ja paikalla kulkee myös ei-conkävijöitä, jotka voivat huolestua tai hätääntyä asuista tai asereplikoista.

Propit

Suomen lainsäädännön mukaan tuli- ja teräaseiden tuominen julkisille paikoille on kielletty. Tähän kuuluu iso liuta erilaisia tavaroita teräaseista pesäpallomailoihin. Näitä kuuluu tietysti myös Nipporissa noudattaa, vaikka pukuun sellainen lähdemateriaalin mukaan kuuluisi. 

Kiellettyjä Suomen lain mukaan ovat:

 • Teräaseet, rikotut lasiesineet ja muut näihin rinnastettavat viiltämiseen tai pistämiseen soveltuvat esineet
 • Patukat, ketjut, jouset, vaijerit, kaapelit, pesäpallomailat ja muut näihin rinnastettavat lyömiseen soveltuvat esineet (siten myös Shinait ja Bokkenit)
 • Tikat, kuulat ja muut näihin rinnastettavat heittämiseen soveltuvat esineet
 • Syövyttävät sekä toisen vakavaan vahingoittamiseen taikka lamauttamiseen soveltuvat aineet
 • Ilma-aseet, jousitoimiset aseet, harppuunat, ritsat, puhallusputket ja muut näihin rinnastettavat ampumiseen soveltuvat esineet
 • Terveydelle vaaralliset laserosoittimet.
 • Erehdyttävästi ampuma-asetta tai räjähtävää esinettä muistuttavat esineet.

Nipporissa kiellettyjä ovat myös:

 • Materiaalista riippumatta kaikki teroitetut propit ovat kiellettyjä!
 • Airsoft-aseet ja deaktivoidut tuliaseet, sillä tapahtumassa ei ole henkilökuntaa tarkistamaan ettei mukana ole kuulia tms.

Proppien kanssa kannattaa käyttää omaa harkintaa: jos proppi on tarpeeksi todentuntuinen säikäyttääkseen satunnaista kaduntallaajaa, se kannattaa jättää kotiin. Perusideana: jos saisit mennä propin kanssa kouluun ilman kummempia seuraamuksia, se todennäköisesti on ok.

Proppeja rakentaessa suosittelemme materiaaliksi pahvia, kevyitä muoveja, askarteluvaahtoa, lateksia tai muita vastaavia, jotta ne olisivat mahdollisimman kevyitä ja turvallisia.

 

Vuoden 2021 kisaajat. Kuva: Merilii Simonen