perjantai 12. elokuuta 2016

Mikä on cosplayssa parasta?


Olet varmasti kuullut siitä, kuinka joku cosplayta harrastava valittaa, että nukkui conia edeltävänä yönä säälittävän vähän tai poltti kaikki sormensa kuumaliimaan tai uhraututui nuppineulojen pistettäväksi. Siinä kohtaa herää varmasti kysymys: Miksi nämä ihmiset harrastavat cosplayta jos se on niin tuskallista? Heillä on varmasti lukematon joukko syitä, mutta tänään kirjoitan omasta näkökulmastani, mitkä minusta ovat viisi parasta asiaa cosplayssa.

-Cosplay opettaa tekijäänsä
Cosplaylle kuuluu kiitos monista oppimistani asioista. Kiitos cosplayn voin ajatella tekeväni oman vanhojentanssimekkoni, mutta myös kiitos cosplayn olen oppinut olemaan stressaamatta asioista. Cosplay opettaa monessa suhteessa tekijäänsä ja vaikka ei vetoketjun ompelemisen taidoista olisi mitään hyötyä tulevaisuudessa, oppii siinä pidemmällä aikavälillä itsestään aika tavalla.

-Kaverit
Mikään ei tietysti ole niin kivaa, jos siinä ei ole kavereita mukana. Cosplay antaa mahdollisuuden tutustua uusiin ihmisiin. Etenkin coneissa on kiva mennä juttelemaan toiselle cossaajalle, joka cossaa hahmoa samasta sarjasta kuin sinä. Uusia kaverisuhteita syntyy melkein kuin sieniä sateella!

-Coneissa käyminen
Ehkä mukavin asia cosplayssa on coneissa käyminen. Toki coneihin voi aivan hyvin mennä ilman, että cossaa, mutta conit ovat melkein ainoita tilaisuuksia joissa näkee muita harrastajia. On hienoa ihailla muiden pukuja ja ottaa niistä kuvia. Myös cosplayn yhteisö näkyy coneissa. Voi kävellä tapahtumapaikalle ja ajatella ”Nämä kaikki ihmiset ovat kiinnostuneita saman tyylisistä asioista kuin minä, vau.” Coneihin kokoontuu myös paljon ihmisiä ja niissä näkee tuttuja, jotka asuvat ympäri Suomea. Siksi Nippori on yksi parhaista coneista, koska näen siellä niin paljon kavereita, joita muuten en tapaa.

-Onnistumisen tunne
Ei ole mitään hienompaa, kuin vetää puolivalmis cosplay ensimmäistä kertaa päälleen ja katsoa peilistä ja ihmetellä, että kyllä, näyttää ihan hahmoni vaatteelta. Ja siinä samalla voi hämmästellä omia käsityötaitojaan ja sitä, että kerrankin on onnistunut jossain. Toinen hieno tunne on ottaa asusta valokuvia, ja kun on saanut poseerauksen onnistumaan kuvassa voi olla ylpeä itsestään. Ja vielä jos conissa tulee joku kehumaan asuasi, on hymy herkässä.

-Voi hullutella ilman syytä
Cosplayn hyvä puoli on se, että voi pitää pinkkiä peruukkia ja hassua hattua ja kukaan ei kyseenalaista mitään. Ei tarvitse näyttää omalta itseltään ja voi pitää millaisia tahansa vaatteita sen kummempia syitä tarvitsematta. Cosplayssa voi kuka tahansa pukeutua Tuhkimon mekkoon tai etsivän takkiin tai rakentaa valtavan miekan ihan ilman mitään syytä. Ja se on ehkä parasta cosplayssa. Kaikki voivat ihan vapaasti hieman hullutella.

- Anni Pörsti / Jinsei ry

Ei kommentteja: