Historiaa


NIPPORI on yksi harvoista ilmaisista ja ikärajattomista manga- ja animetapahtumista Suomessa. Ensimmäinen Nippori-tapahtuma järjestettiin vuonna 2010. Nipporin järjestämisajankohdaksi on vakiintunut syys- ja lokakuun vaihde. Tapahtuma on kerännyt vuosittain useampia satoja japanilaisesta kulttuurista kiinnostuneita lapsia, nuoria ja aikuisia.

NIPPORI-tapahtuma on saanut alkunsa paikallisten nuorten aloitteesta Porin Aloitekanavan (nykyisin Nuortenideat) kautta. Aloitekanavasta tapahtuman suunnittelu ja järjestäminen annettiin Porin lastenkulttuurikeskukselle, joka kutsui suunnitteluun Porin kaupunkirjaston. Mukaan kutsuttiin useita paikallisia paikallisia yhteistyökumppaneita.

Tapahtumajärjestäjien joukko vaihtelee hieman vuosittain, mutta pääasiallisesti tapahtumaa ovat olleet järjestämässä Porin kaupunginkirjasto, Jinsei ry - Porin manga- ja animeklubi, Porin nuorisotoimi ja Porin lastenkulttuurikeskus yhteistyössä Satakunnan Kansan ja Porilaine-lehden kanssa. Muita tärkeitä yhteistyökumppaneita vuosien varrella ovat olleet mm. Porin Seudun Kansalaisopisto, Partiolaiset, Kirjaston kahvila, Porin taidemuseo ja Satakunnan Martat. Vuonna 2014 aloitettiin yhteistyö Cosplay Finland Tourin (nykyisin Conikuvat) kanssa.

Tapahtumassa tärkeänä osana on alusta saakka ollut pukuilu eli cosplay eli cossaus. Vuonna 2012 järjestettiin ensimmäistä kertaa cosplaykisat, joissa oli sekä Satakunnan Kansa -lehden mahdollistama yleisöäänestyskisa sekä Nuokkarilla järjestettävät eri sarjojen pukuilukisat.

Työpajat ovat olleet NIPPORI-tapahtumien suosituimpia aktiviteetteja. Nipporissa on päässyt toteuttamaan muun muassa korvia ja häntiä, origameja, Arduino-robotteja, omia mangahahmoja, puhumaan japania, harjoittelemaan japanilaisia kirjoitusmerkkejä ja oman sarjakuvan tai animaation tekemistä. Vuosittain on nähty lisäksi Jinsei ry:n kokoamia valokuva- ja esinekoostenäyttelyitä, mangakirppistä ja japanitavaroiden myyntitoria sekä kirjaston kokoamia kirjallisuusnäyttelyitä. Alkuvaiheessa järjestettiin keväisin lisäksi muutamia MINippori-tapahtumia, jotka keskittyivät työpajapainotteiseen ohjelmaan.