tiistai 3. heinäkuuta 2018

Nipporiko edelläkävijä?

Kun ensimmäistä kertaa järjestimme Nipporia (silloin kauan sitten), oli jonkinlaista innostusta eri puolilla Suomea ilmaisista tapahtumista. Sen jälkeen tuli pientä hiipumista, mutta nyt iloksemme olemme huomanneet, kuinka jälleen Suomi on täynnä matalan kynnyksen anime/mangatapahtumia ja niitä järjestetään usein kirjastoissa. Ja kuinka ollakaan, monen tapahtuman innostuksena on ollut meidän Nippori.

Tässä esittelemme muutaman tapahtuman! Oletko käynyt? Seuraatko heitä somessa?

BOONEN-KAI  Harjavallassa

Harjavallassa järjestettiin neljä vuotta sitten nuorille suunnattu tapahtuma ”Boonen-kai eli japanilaiset pikkujoulut nuorille” yhteistyössä kirjaston ja nuorisotoimen kanssa. Esikuvana tapahtumalle oli Nippori.

Tapahtuma järjestettiin pikkujouluaikaan lauantaina. Etukäteen suunnitellusta ohjelmasta peruuntui päivään ajateltu robottityöpaja. Muuten päivässä oli japanilaistyylistä askartelua, mangakirjavinkkausta, sudokukilpailu, mangapiirustusta, elokuvaesitys sekä kendo ja iaido- lajien esittelyä.

Tapahtuma jatkui kirjaston suljettua ovensa nuokkarilla, jossa oli ohjelmana mm. kokkailua ja sumopainia.

Kirjastossa kävijämäärä ei ollut suuren suuri, mutta tapahtuma oli silti onnistunut. Tänä vuonna Harjavallan kirjasto aikoo järjestää jälleen tapahtuman pikkujoulujen aikaan.





Kitsunecon Kaarinassa

Onnea Nippori! Kitsunecon onnittelee, kiittää ja kumartaa!

Jospa mekin järjestettäisiin nuorille kirjastoconi! Kukaan ei enää muista missä ja milloin alkuperäinen idea syntyi, mutta sitä kypsyttivät nuorilta tulleet toistuvat lisää mangaa -palautteet, allekirjoittaneen manganlukuinnostus, Porin suunnalta kuuluneet Nipporiuutiset, omien ja tuttavapiirin lasten orastava cosplayharrastus, sekä tieto siitä, että vastaavaa tapahtumaa ei lähialueella oltu (vieläkään!) järjestetty. Kaarinan silloisen kirjaston ahtaissa ja epäkäytännöllisissä tiloissa kirjasto-coni oli vain haikea haave, mutta heti kun kuulimme, että pitkäaikainen unelmamme uudesta kirjastosta toteutuu, päätimme tehdä unelmastamme totta!

Koska kenelläkään meistä ei oikeastaan ollut mitään käytännön kokemusta vastaavista tapahtumista tai niiden järjestelyistä, aloitimme suunnittelun tutustumalla olemassa oleviin tapahtumiin, osin nettisivujen kautta osin vierailemalla tapahtumissa. Itse olin jo aiemmin osallistunut omien ja kummilasteni kanssa Traconiin, Hypeconiin sekä Tylyconiin, mutta miten ihmeessä voisimme toteuttaa jotain vastaavaa kirjastossa ja kirjastobudjetilla. Päätimme tehdä opintoretken Poriin, jossa tapahtumaa oli järjestetty jo vuosia yhteistyössä nuorisotoimen kanssa. Siellä jos missä tiedettäisiin, mitä kirjastossa voi tehdä ja mikä toimii ja mikä ei.

Retkipäivänä pakkasin mukaani kaksi kappaletta koehenkilöitä (11 ja 12v) sekä edeltävänä yönä valmistuneet Chi´s sweet home –teemaiset kaappi-cossit. Viivyimme tapahtumassa koko päivän ja osallistuimme kaikkeen mahdolliseen korvapajasta mangavinkkaukseen sekä groquis-pajasta ”Miten aloittaa cosplay” -luennolle. Nuorison harmiksi emme olleet älynneet ennakkoilmoittautua sushipajaan ja se jäi tällä kertaa väliin. Tykkäsimme erityisesti siitä, että koko kirjasto oli coni-vieraiden käytössä, eikä tapahtumaa pyritty mitenkään rajoittamaan vain lasten ja nuortenosastoille. Myös ohjelmassa oli huomioitu kaikenikäiset kirjastovieraat. Pienimmätkin saattoivat askarrella itselleen korvat tai taitella helpon origamin. Myös jaettava materiaali ohjelmakarttoineen ja pohjapiirroksineen oli yksinkertainen mutta toimiva. Reissu avasi silmiä monellakin tavalla. Ymmärsin, että vähemmän voi olla enemmän ja että tärkeintä on tarjota toimivat puitteet ja luoda niihin hyväksyvä ja kannustava ilmapiiri. Harrastajat itse tekevät tapahtuman.

Myös nuorisotalon puolella järjestettävän cosplaykisan seuraaminen kuului ehdottomasti opinto-ohjelmaamme. Kisa osoittautui mukavaksi matalan kynnyksen lavajuoksukisaksi, johon sai osallistua kuka tahansa millä tahansa hahmolla. Asujen taso vaihteli ostopuvuista itse väkerrettyihin ja itse keksittyihin, mutta seassa oli myös muutamia erittäin isotöisiä ja upeita asuja. Juuri jotain sen tapaista mekin halusimme tehdä. Tarjota harrastusta aloittaville mahdollisuuden esitellä omaa asua, ihailla muiden asuja, rohkaistua, ystävystyä ja ottaa mallia kokeneemmista cossaajista. Jossain välissä käteeni työnnettiin myös lappunen, jossa mainostettiin Espoon tulevaa Kibeconia. Muutkin olivat siis Nipporissa opintoretkellä!

Kotimatkalle lähdettiin missio kirkastuneena ja pää täynnä ideoita. Osoittautui loistoideaksi ottaa oikean ikäisiä harrastusta aloittelevia koehenkilöitä mukaan. Kun antoi nuorison vapaasti touhuta omiaan, näki heti konkreettisesti mikä toimi ja mikä kiinnosti eniten. Nipporista saatu Kibecon-flyeri johdatti seuraavalle etapille, johon oltiin valmistauduttu jo sen verran paremmin, että sekä oman tapahtumamme päivämäärä 13.10. oli jo lyöty lukkoon ja saatoimme aloittaa verkostoitumisen ja kontaktien luomisen. Tapahtumamme sai nimekseen Kitsunecon. Kun muutimme uuteen upeaan Kaarina-Taloon helmikuun alussa (viimeinkin, Hurraa, hurraa!!) varasimme heti kaikki mahdolliset tilat conipäiväksi ja aloitimme tapahtuman markkinoinnin Facebookissa. Tällä hetkellä ohjelmaa, pajoja ja myyjiä on jo kasassa varsin mukavasti ja tapahtuman nettisivut saadaan pystyyn heinäkuun alussa. Kesälomien jälkeen alkaa loppurutistus ja lokakuussa conitetaan Kaarinassa!


Tervetuloa!
Anu Lehtonen-Sonkki

 
Mangatapahtuma Eurassa

Olen Heta Pullinen, ja toimin Euran Mangapäivän taustajoukoissa jo toista kertaa yhdessä Euran kirjasto- ja tietopalvelujen, nuokkarin, NuokkAuton ja kulttuuritoimen väen kanssa. Tahdomme tarjota nuorille mahdollisuuden toteuttaa itseään tämän hieman yhä marginaalisen, mutta alati yleistyvän harrastuksen parissa.

Minua itseäni puraisi cosplay-kärpänen vuonna 2012, ja olen siitä lähtien toiminut niin "rivicossaajana", kisaajana, kuvaajana kuin tuomarinakin. Vuonna 2013 osallistuin ensimmäistä kertaa pidettyyn Euran Mangapäivään, ja kun keväällä 2017 työkokeilun kautta sain mahdollisuuden itse järjestää sen seuraavan kerran, tartuin ilomielin tilaisuuteen.

Tämän vuoden Mangapäivä järjestetään 22.9. Se on tapahtuma niin konkareille kuin aloittelijoillekin - vieläpä ilmaisena! Kyseessä on myös koko perheen tapahtuma. Ohjelmaamme kuuluvat mm. piirustuspaja, piirustuskisa, cosplay-kisa, videopelit kuin luentokin! Tervetuloa mukaan! <3"

Kuvan ottaja ja muokkaus: Shiro Samurai (valkoinensamurai.blogspot.fi), kuva viime Euran Mangapäiviltä. Kuvassa allekirjoittanut nimimerkin Firith takaa.


 
Kibecon Espoossa
Kibecon on Espoon kaupunginkirjaston ja vapaaehtoisten yhdessä järjestämä animetapahtuma, joka on suunnattu kaikenikäisille. Kibecon tuo yhteen kirjaston roolin kirjallisuus- ja kulttuuritoimijana ja asiakkaidemme rakkauden tarinoihin. Sellon tapahtumakirjaston monipuoliset tilat tarjoavat hienoja mahdollisuuksia yhteiseen kohtaamiseen ja tekemiseen.

Nipporilaisilta saimme käytännön neuvoja, kannustusta ja tukea mistä syystä Nipporia voisi hyvin pitää Kibeconin ”senpaina”.
Ensimmäinen Kibecon pidettiin Sellon kirjastossa loppiaisviikonloppuna 6.-7.1 2018 ja kahden päivän aikana tapahtumassa vieraili 5871 kävijää, joista suurin osa oli nuoria conittajia.  Kaikki kirjaston tilat varattiin Kibeconia varten, minkä lisäksi kirjaston normaalit palvelut olivat myös käytettävissä conin ajan.

Hyvänä esimerkkinä siitä kuinka kirjasto taipuu coni-tilaksi; opintolukusalista tuli Kibeconin ajaksi tanssisali K-pop-ohjelmaa varten ja nuortenosasto Pointtiin rakennettiin narikka ja lattiamajoitus.
Kibeconissa on haluttu satsata erityisesti aloittelijaystävällisen conin luomiseen, mikä näkyy paitsi helposti lähestyttävänä ohjelmana kävijöille myös lyhyinä vänkärivuoroina conin työvoimalle. Lähtökohtaisesti kaikki Kibeconille tarjottu ohjelma oteaan vastaan, mikäli vain tilat riittävät ja kunhan ohjelma ei ole ikärajoitettua. Kibecon onkin aloittelevalle ohjelmanpitäjälle hyvä paikka tulla kartuttamana kokemusta.


Seuraava Kibecon pidetään Sellon kirjastossa 5-6.1.2019 ja conin teemana on PAHIKSET! Tiedossa on mm. puheohjelmaa, cosplay-deitti (Deittiheittiöt), mangavinkkausta, cosplay-kilpailu, animetietovisa, animekaraokea, taidekuja, pakohuone, 3D-tulostusta ja vinyylitarrapaja. Jos sinulla on mielessä jokin teeman sopiva (tai sopimaton) ohjelmaidea niin laita meille rohkeasti ilmoittautumista!

Kibeconin sivut ja some:
Sellon kirjaston sivut ja some:

-Lorena Echkart
Kibecon 2018 pääjärjestäjä
Kibecon 2019 työvoimavastaava


Ei kommentteja: