torstai 16. heinäkuuta 2015

Nippori jatkaa teemalinjalla!



Nipporin suunnittelu ja järjestelyt ovat hyvällä mallilla – eihän tapahtumaan ole enää kuin joitakin kuukausia! Tämän vuoden teemaksi olemme ottaneet ”Sotureiden aikaan” ja teema näkyy niin ohjelmissa kuin visuaalisessa ulkoasussakin. Mietimme pitkään aihetta Nipporille, kun viime vuonna se oli scifi. Me järjestäjät löimme viisaat päämme yhteen ja päätimme, että nyt olisi vuoro menneiden aikojen sankareilla ja mytologian osaajilla. Näin ollen luvassa on samuraita, ninjoja, shintopappeja, henkiolentoja ja paljon muuta!

Tänäkin vuonna luvassa on kaksi mangavinkkausta, jotka pitää tuttuun tapaan minä Siina. Aluksi on luvassa aloittelijoille suunnattu vinkkaus, joka koostuu suomeksi käännetyistä sarjoista ja sitä seuraa vankemmille harrastajille suunnattu vinkkaus, jonka sarjat ovat englanniksi käännettyjä. Mikäänhän ei taaskaan estä osallistumasta molempiin, sillä ainoa ero niissä on mangan kieli ja se että sarjat ovat molemmissa erilaiset. Tässä olen jo alkanut hiljalleen koota vinkkauspakettia ja luvassa on mielenkiintoisia tarinavyyhtejä ja toivon mukaan myös uusia tuttavuuksia kuulijoille! 

Japanin kulttuurimytologia ja historia ovat perin mielenkiintoisia aiheita, sillä Japani oli pitkään täysin suljettu maa ennen kuin Yhdysvallat painosti sen avautumaan 1800-luvun puolivälin tienoilla. Meiji-restauraatio muutti japanilaista yhteiskuntaa ja aloitti Japanin modernisoitumisen. Pääkaupunki siirtyi Kiotosta Tokioon ja luokkarajat lakkautettiin hiljalleen. Niin Japanista katosi samurait ja pari vuotta sitten jäi eläkkeelle viimeinen ninjamestari eikä hän aio kouluttaa uusia ninjoja enää, jolloin ninjaperinne väistämättä katoaa. Nyt me Nipporissa haluamme kunnioittaa näitä vanhojen aikojen mestareita, sillä heidän muistonsa elää tämän päivän Japanissa yhä voimakkaana. Heistä me tunnemme Japanin kaikkein parhaiten, joten eiköhän ole aika myös meidän pukea haarniskat ylle ja pistää katanat tanaan – Nipporissa tavataan!

- Siina, Sampolan kirjastonjohtaja ja mangavinkkari


Ei kommentteja: