Historiaa


NIPPORI on yksi harvoista ilmaisista ja ikärajattomista manga- ja animetapahtumista Suomessa. Ensimmäinen Nippori-tapahtuma järjestettiin vuonna 2010. Nipporin järjestämisajankohdaksi on vakiintunut syys- ja lokakuun vaihde. Tapahtuma on kerännyt vuosittain useampia satoja japanilaisesta kulttuurista kiinnostuneita lapsia, nuoria ja aikuisia.

Nippori on saanut alkunsa paikallisten nuorten aloitteesta Porin Aloitekanavan (nykyisin Nuortenideat) kautta. Aloitekanavasta tapahtuman suunnittelu ja järjestäminen annettiin Porin lastenkulttuurikeskukselle, joka kutsui suunnitteluun Porin kaupunkirjaston. Mukaan kutsuttiin useita paikallisia paikallisia yhteistyökumppaneita.

Tapahtumajärjestäjien joukko vaihtelee hieman vuosittain, mutta pääasiallisesti tapahtumaa ovat olleet järjestämässä Porin kaupunginkirjasto,  Porin nuorisotoimi ja Porin lastenkulttuurikeskus. Muita tärkeitä yhteistyökumppaneita vuosien varrella ovat olleet mm. Satakunnan Kansa ja Porilaine-lehti, Jinsei ry - Porin manga- ja animeklubi, Porin Seudun Kansalaisopisto, Partiolaiset, Kirjaston kahvila, Porin taidemuseo ja Satakunnan Martat. Vuonna 2014 aloitettiin yhteistyö Cosplay Finland Tourin (nykyisin Conikuvat) kanssa. Mukana on aina myös joukko innokkaita vapaaehtoisia, joita yhdistää rakkaus tapahtuman aihepiireihin.

Tapahtumassa tärkeänä osana on alusta saakka ollut pukuilu eli cosplay eli cossaus. Vuonna 2012 järjestettiin ensimmäistä kertaa cosplaykisat, joissa oli sekä Satakunnan Kansa -lehden mahdollistama yleisöäänestyskisa sekä Nuokkarilla järjestettävät eri sarjojen pukuilukisat. Samana vuonna Nippori laajeni virallisilla jatkoilla, jotka pidettiin Porin keskustan nuorisotalolla.

Vuonna 2013 Nippori järjestettiin ensimmäistä kertaa lauantaina ja oli koko päivän kestävä tapahtuma. Samana vuonna ensimmäistä kertaa järjestettiin pieniä etkotapahtumia ympäri Satakuntaa, tosin etkot jäivät tauolle moneksi vuodeksi ja palasivat jälleen 2021.

Työpajat ovat olleet NIPPORI-tapahtumien suosituimpia aktiviteetteja. Nipporissa on päässyt toteuttamaan muun muassa korvia ja häntiä, origameja, Arduino-robotteja, omia mangahahmoja, puhumaan japania, harjoittelemaan japanilaisia kirjoitusmerkkejä ja oman sarjakuvan tai animaation tekemistä. Vuosittain on nähty myös monia näyttelyitä, joita alkupuolella Nipporin taivalta kokosi Jinsei ry, joka hoiti myös mangakirpputoria. Sittemmin nämä ovat siirtyneet kirjaston vastuualueeksi jo alusta asti mukana olleiden kirjallisuusnäyttelyiden ohella. Alkuvaiheessa järjestettiin keväisin lisäksi muutamia MINippori-tapahtumia, jotka keskittyivät työpajapainotteiseen ohjelmaan.

Harrastajataiteilijoille ja käsityöläisille järjestettiin oma myyjäispiste, taidekuja, ensimmäistä kertaa Nipporissa vuonna 2018. Taidekuja on sen jälkeen järjestetty vuosittain osana tapahtumaa ja on kasvattanut suosiotaan vuosi vuodelta.

Vuonna 2020 tapahtumaa ei järjestetty pandemian vuoksi, mutta vuonna 2021 Nipporiin palattiin kauhuteeman voimin. Lisäksi Nipporia ennen järjestettiin pieniä etkotapahtumia ympäri Porin lähikirjastoja.

Vuonna 2022 Nipporissa laskettiin kirjastolla vierailleeksi noin 1800 kävijää.